Делът на употребяваните течни азотни торове в света е над 40%. Течен азотен тор (урея амониев нитрат - УАН) широко използват в земеделието си най-развитите страни - Франция, Германия, Испания, Италия, САЩ, Великобритания и др. В България този тор има много голямо бъдеще, заради ниската си цена и минимални разходи за приложение.

Течните торове могат да бъдат употребявани за торене на почти всички видове култури, при съблюдаване на технологията на прилагане и установените времеви периоди. Торенето с течни торове се извършва с обичайните за земеделската практика машини и транспортни средства - пръскачки и цистерни, включително самолети и вертолети, а също така и с поливните води.

Азотът в Течния азотен тор е свързан в три форми - амониева, амидна и нитратна, което го прави универсално ефективен за всички почви и култури, особено за тези с дълъг вегетационен период. Трите форми на азот, внесени в почвата, се използват за храна от растенията. Амониевият азот се абсорбира върху почвените частици в усвоима за растенията форма, а нитратите остават в почвения разтвор и веднага се приемат от корените на растенията. Карбамидът се подлага на хидролиза чрез почвените микроорганизми уробактерии и се трансформира до амониев азот, като част от него впоследствие постепенно се окислява до нитратен азот. Продължителността на тези промени е различна и зависи от почвените условия.

Течният азотен тор може да се внася в почвата по всяко време (от периода на основното и предсеитбеното торене до подхранването). В строго определена концентрация течен азотен тор може да се използва и за листно торене.

Предимства на течния азотен тор

  • Течният азотен тор УАН е приложим, както за основно и предсеитбено торене, така и за листното подхранване. Относителното му тегло е 1,32, т.е. 1,5 пъти повече азот в единица обем спрямо амониевата селитра. При това загубите на азот след торене с Течен азотен тор са значително по-ниски в сравнение с твърдите азотни торове.
  • Може да се смесва с хербициди, което позволява да се намалят производствените разходи - с една операция едновременно се подхранва и се влагат хербициди и микроелементи. Разтворът от Течен азотен тор и хербициди има ниска степен на фитотоксичност, което го прави подходящ за използване във всички фази на растежа. Не изисква оптимална влажност на почвата.
  • При използване на Течен азотен тор се постига много по-равномерно разпръскване върху повърхността на почвата. Ефективността при прилагане на УАН върху почвата и растенията е с 10% по-висока спрямо сухите торове, тъй като не се отнася от вятъра, не се промива от водата. Заравянето на Течния азотен тор не е задължително.
  • Течният азотен тор е подходящ за подхранване на полските култури в райони с тенденции на трайни засушавания - валежите не са толкова важен фактор при прилагането на течните торове. Той е особено подходящ за региони с недостиг на почвена влага или такива с трайно засушаване.
  • Цената на УАН е по-ниска от тази на аналогичните твърди торове, като позволява пълно механизирани товарно-разтоварни дейности, транспортиране и внасяне.
  • При транспортиране и съхранение на УАН могат да се използват всички видове цистерни, които са изправни. Запазва качествата си независимо от периода на складиране. УАН не е пожароопасен, взривоопасен, корозионен. Гарантира безопасна употреба и не е токсичен за хората и животните.

Агроекспертс ООД е официален дистрибутор на Агрополихим АД и предлага течен азотен тор в съдове с различна вместимост или в цистерни, като осигурява и транспортирането до клиента.

Агроекспертс ООД предоставя на земеделските производители безплатен наръчник и консултации за използване на течен азотен тор.

Използването на Течен азотен тор Ви гарантира по-ниски производствени разходи и по-ниска себестойност на продукцията.

Вижте още:

Торова течност - бързодействащ тор за предсеитбено торене

Смесването на различни торове може да има отрицателни резултати

Торене с овчи тор за поддържане на почвеното плодородие