Засилен внос на говеда – млечно направление има през последните седмици в страната. Десетки специализирани камиони за транспорт на животни с немска регистрация доставят за български стопанства говеда от породата Холщайн, предаде репортер на Фермер.бг. Основният трафик е в Южна България.

 

Както Фермер.БГ писа по-рано животновъди очакват бум във вноса на живи животни към България заради въведеното изискване в Закона за земята, според което пасища и ливади ще могат да ползват само стопаните, които разполагат с пасищни животни и имат срок до февруари 2016 г. да се сдобият с такива. 

 

Очакваме бум във вноса на живи животни от Гърция към България, каза пред Фермер.БГ и овцевъдът от сливенското село Блатец Антон Драгиев, който отглежда 420 овце. „Очаква се голям бум и внос на животни от Гърция, защото там положението е доста тежко финансово. Доста от фермерите са обявили животните си за продажба. В същото време в България има хора, които разполагат с доста пари и най-вече предполагам някои земеделци, които до февруари догодина трябва да направят стада, за да имат право да ползват общински и държавни пасища и ливади, ще закупят готови стада от Гърция“, коментира Антон Драгиев.

 

Председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингоиров заяви от своя страна, че през есента се очаква засилен внос на породисти овце от Испания. Основна причина той посочи за изискванията за отглеждане на животни с цел запазване правото на ползване на пасища и субсидиите за тях.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!