Днес, 29 юли, се провежда заседание на консултативния съвет по животновъдство към министерството на земеделието, храните и горите. 
Сред темите в дневният ред на заседанието са африканската чума по свинете (АЧС), както и схемите и мерките, които са предприети за справяне със заболяването. Заедно с това е и темата за ситуацията в животновъдството и  информация по мерки, по които животновъдите са кандидатствали.

Всички домашни свине в 20-километровите зони около свинекомплексите ще бъдат убивани, категоричен е шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

„Това трябва да се случи, за да постигнем някакъв ефект. Имаме обявено бедствено положение в няколко области. Това значи, че ще ни даде възможност да си свършим работата. Ние знаем какво трябва да се направи, но за да се направи на 100% цялата общественост трябва да застане зад нас. Миналата година знаем какво се случи, когато цялата общественост не застана срещу нас“ , добави Илиев.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева каза:


„В изключително сериозна криза сме, с ограничен човешки ресурс като капацитет, за да може по най-бързия начин да изпълним мерките“, категорична е Танева.

116 са кланиците в България, от тях 67 са за клане на свине. Клането ще става само за регистрирани животни и то при присъствието на ветеринарен лекар. Военна полиция също ще следи за контрол.

Към момента 22 са огнищата при домашните свине у нас и 20 при дивите свине.

По време на консултативния съвет бяха дадени допълнителни предложения и съвети от страна на браншовите структури за предприемане на още мерки за справяне със болестта.