През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над нормата за второто десетдневие на септември. До края на второто десетдневие на месеца по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
 
Късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна и пълна зрялост. При ориза ще се наблюдава масово фаза узряване. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците. При захарното цвекло ще преобладава техническа зрялост (в тази фаза съдържанието на захари в кореноплода е най-високо), посочват експертите. 
 
Не се очаква да вали през следващите седем дни или поне, не съществено. Падналите валежите до момента бяха неравномерно разпределени. В част от Северна България и Подбалканските полета сумата от валежите надвиши 20-25 l/m² (Враца-21 l/m², Монтана-21 l/m², Лом-29 l/m², Кнежа-54 l/m², В.Търново-23 l/m², Добрич-29 l/m², Варна-23 l/m², Казанлък-32 l/m²), което доведе до подобрение на водните запаси в горните почвени слоеве и на условията за провеждане на сезонните почвообработки, отбелязват агрометеоролозите. 
 
На места в Южна България - Сандански, Благоевград, Пазарджик, Хасково валежите бяха под 5-6 l/m². През следващата седмица в част от южните райони засушаването ще се задълбочи, което ще възпрепятства предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. В края на второто десетдневие изтича оптималния агротехнически срок за сеитбата на рапицата.
 
През периода критични минимални температури за зеленчуковите култури от късното полско производство не се прогнозират. Условията ще бъдат подходящи за приключване на жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова, плодова и гроздова реколта.