Жътвенат кампания 2021 се открива в община Тунджа на 10 юни от 11.00 часа с тържествена програма в землището на село Търнава, съобщиха от общинския пресцентър.

По-високите цени на зърното: Дали са причина за задоволство?

Кампанията ще се открие с традиционното зажънване от жители на селото, облечени в автентични народни носии, със сърпове и паламарки и с връзване на ръка на снопите със зърно. После в нивите с пшеница и ечемик ще влязат и комбайните.

В деня на зажънването в Търнава ще бъде подредена изложба с рисунки, ще бъдат представени също обредните хлябове и жътварски трапези от тунджанските села. Във връзка с традиционното зажънване организаторите обявяват конкурс на тема „Жътва" в две категории. В категория „Изобразително изкуство" до 7 юни в Община „Тунджа" се приемат детски рисунки с техника по избор в три възрастови групи – от 4 до 6 г., от 7 до 13 г. и от 14 до 18 г. „Кулинарно творчество" е другата конкурсна категория, в която до 9 юни ще се приемат обредни хлябове от пенсионерски клубове и народни читалища в сградата на Общината.

„Основната цел е да се даде поле за изява на децата и техния интерес към природата, чрез творчество в областта на изобразителното изкуство. Също така са се предостави възможност за изява на хората от третата възраст чрез кулинарно творчесво“, подчертават организаторите.

Повече подробности за регламента на конкурса можете да видите тук. Наградният фонд включва дипломи за всички участници и награди за пенсионерските клубове и читалища.