Реколтата от картофи в Европа през тази година година е сравнително добра, а цените падат. Производители очакват промяна в ситуацията, когато бъде събрана цялата реколта.  

Реколтата от домати падна наполовина от миналогодишната

В момента свободната търговия е слаба, а цените се намират под натиск, пише изданието FreshPlaza. Стефаан Ван Елвен от белгийската компания Van Elven Agra очаква след прибирането на реколтата пазарът да бъде друг. 

Ситуацията е резултат от миналата година. Тази година рано засяхме и в момента хората се опитват да продадат на пазара отгледаната продукция, поради което цените се понижават, казва той. 

Обикновено започваме да прибираме реколтата около 20 септември, но в нашия регион все още е твърде сухо, за да стартираме.

През следващите седмици не се очертават дъждове, затова не можем да планираме сроковете за прибиране на реколтата, уточнява Ван Елвен. Той е категоричен, че тазгодишната реколта от картофи ще бъде по-добра от миналогодишната. 

Не очакваме впечатляващи резултати обаче. Сухото и горещо време отново повлия на производството. Някои сортове обичат по-малко влага и при тях проблеми няма да има. Времето тече и не остава много, трябва скоро да прибираме картофите и да ги складираме, казва белгиецът.