Хиляди фермери и потребители излязоха на улиците в Тайван. Причината е скорошното заливане на острова от вносно свинско месо от САЩ, съобщи AP News.

Стопани отнасят актове заради лош път

До този протест се стигна след премахване на дългогодишната забрана за внос на американско свинско и говеждо месо от правителството. Според съобщения в медиите именно това е първа стъпка към евентуално договаряне на двустранно търговско споразумение със САЩ. Запознати твърдят, че вносът на месо ще се възобнови през януари 2021 г.

Битката срещу рактопамин

Граждани и фермери оказват ожесточена съпротива срещу вноса на именно на американско месо. Проблемът е в това, че новата директива позволява свинското да е с приемливи остатъци от рактопамин (фуражна добавка, която увеличава растежа и натрупването на мускулна маса при свинете).

Земеделските производители в САЩ все още използват законно рактопамин като стимулатор на растежа на животните. Преди всичко рактопаминът стимулира образуването на постно мускулно месо. Наркотикът е забранен в Европейския съюз (ЕС), както и в Китай.

Забраната за използването на така наречените хранителни хормони е в сила на Стария континент още от 1988 г. Едни от причините са възможните рискове за здравето на хората и силно променената етична и екологична информираност.