От лук голям колко бебе до тиква, която тежи повече от автомобил, тази година за британците бе белязана от няколко нови рекорда в отглеждането на гигантски зеленчуци. Какво мотивира фермерите да отгледат например 8-метрово цвекло, се пита изданието The Guardian.

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

През 2020 г. три световни рекорда бяха подобрени само през септември. Беше показано най-тежкото червено зеле – 31,6 кг, най-дългият овесен корен – 5,6 метра, и най-дългото червено цвекло – 8,6 метра. През октомври 56-годишните близнаци Иън и Стюарт Пейтън от Хемпшир показаха най-тежката тиква – тя тежи изненадващите 1,176.5 кг.

Интересът към гигантските зеленчуци нарасна сериозно по време на локдауна в началото на годината. Тогава все повече хора имаха възможност да прекарват дълги часове в градините си. Търговци на семена за гигантски зеленчуци отбелязват, че много нови клиенти са направили поръчки за семена, търсейки с какво да запълнят времето си, а също така и от любопитство.

Междувременно предпазливостта през следващите месеци отменя куп събития, които традиционно се организират, за да показват хората необичайно големите зеленчуци, които са отгледали.

Беше трудна година, тъй като всички национални изложения бяха отменени, казва с горчивина Питър Глейзбрук. Той е на 76 години и епенсиониран геодезист. Истинска легенда е в света на производителите на гигантски зеленчуци. Държи 15 световни рекорда през 29-годишната си кариера – за моркови, картофи, лук, домати и карфиол. Преди 15 години спира да отглежда тикви, тъй като му става твърде трудно да се грижи за тях. Тиквите са същински Голиат в света на гигантските зеленчуци.

През тази година световният рекорд на Глейзбрук за най-тежък домат бе подобрен от Дъглас Смит, който отгледа екземпляр с тегло 3,1 кг.

Срещнах го миналата година, спомня си Глейзбрук.

Още тогава осъзнах, че ще бъде проблем за мен. Той знаеше как да отглежда големи домати. Следях прогреса му във фейсбук, казва той и допълва, че се радва за своя конкурент.

Какво мотивира човек да отглежда зеленчуци, които са толкова огромни, че са способни да потрошат кола?

Когато за първи път видях гигантски зеленчуци, си помислих, че хората, които ги отглеждат, трябва да са абсолютно луди, казва 52-годишният Джералд Шорт, който е собственик на звукозаписна компания.

Чудех се какво постигат, отглеждайки толкова големи неща. Тогава нещо вътре в мен се промени, допълва той.
Джералд Шорт тази година отглежда 706 кг тиква, поставяйки рекорд в графство Оксфордшир.

Привлекателността на това странно занимание може да бъде разбрана. Няма как да не забележите неподправената усмивка и наслада в очите на човек, който вижда плода на усилията си – тиквичка голяма колкото косачка за трева или зеле широко колкото двойно легло. Трябва да се отчете, че отглеждането на гигантски зеленчуци е технологично предизвикателство.

Всяка година може да произвеждате все по-големи зеленчуци – това е прогрес, който ви кара да продължите напред. За много хора заниманието е по-скоро спорт, отколкото хоби. С подобряване на технологията на производство и семената поставянето на нови и нови рекорди се превръща в игра.

Макар производителите на гигантски зеленчуци във Великобритания да се състезават един с друг всяка есен, тяхната общност се базира на взаимна подкрепа. Те са като близки приятели. Окуражават се, дават си съвети и си помагат.

Производителите на гигантски зеленчуци не се състезават за пари, те търсят слава. В САЩ признанието върви с по-голям финансов стимул, докато във Великобритания наградата възлиза на 50 паунда. Освен това не можете да изядете зеленчук-рекордьор. Той не става за ядене.  

Днес отглеждането на гигантски зеленчуци се е превърнало в изкуство, което е спасително въже за мнозина. Често към него прибягват хора, които са боледували тежко. Работата в градината оказва положителен ефект върху психиката и поддържа тялото здраво.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Шест култури, от които може да направите чипс

Зеленчуци сякаш от друга планета

Българският картоф: Размисъл на един производител за цените, пазарите и веригите