Аудиозаписи с разговори между бившия премиер Бойко Борисов, екс-земеделския министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов бяха разпространени от анонимен източник на редакционните пощи на редица медии.

 

В писмото, изпратено от анонимния източник, с регистрация на руски мейл сървър се твърди, че самият той е служител на специализирана служба към МВР, която се занимава с подслушвания.

В писмото се казва :

Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работа там и върша каквото ми наредят началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този майл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване , в който аз участвах.

Защо пиша това? Защото днес 25.04.2013 г. Бойко Борисов заяви на българите, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него. Е, не е така. Аз, и мои колеги подслушвахме в началото на април тази година среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем и куп други неща касаещи държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия" бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки, че министърът на вътрешните работи в тази сутрин беше Петя Първанова. Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума - СТРАХ.

След като се случиха всички неща в службата, на която съм отдаден, честно казано ми писна. Консултирах се с юристи, които ми разкриха каква би била гледната точка на законодателството в България към съдържанието на този разговор, който записахме. А именно - и ние, и разговарящите сме извършили престъпления. За нашите е ясно - подслушвали сме незаконно, без значение дали е бившият министър председател или сервитьора от „Двете Халби". Но от това което ми казаха юристите мисля, че по важното е какви престъпления са вършили докато са си говорили Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. И тримата са съучастници в извършването на престъпление по чл. 288, във връзка с чл. 18 ал. 1 от НК: „ Орган на властта който...по друг начин осуети наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години." Не разбрах дали само Кокинов, или съвместно с Борисов и Найденов е извършил престъплението по чл. 357 ал. 1 от НК: „ Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди зе интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години." Юристите ми казаха, че според тях в този разговор са извършени и други престъпления, но в крайна сметка си има прокуратура, която трябва да прецени.

Доказателствата за това което написах по-горе са в следващите извадки от въпросния разговор, както и в аудио файловете, които ви изпращам.

Подпис ....................

/Бойко Найденов Кокинов/

 

Файлове с аудио-записите:
1
2
3

 

Има паралелна структура на МВР в държавата, която работи и подслушва, и зад това стоят Станишев и хората му. Това каза пред журналисти при инспектиране на моста над р. Стряма лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в отговор на записите от тази сутрин в публичното пространство. Той допълни, че в тези структури е възможно да има и хора от МВР. Борисов дори е убеден, че тези структури могат и да правят автомобили, близнаци на колите на МВР, с оборудване.

 

„Нищо не пречи да има и бивши служители на службите, които сега са с ниски пенсии и за много пари биха могли да го направят. Не го пожелавам на никой това, и на Станишев дори”, каза Борисов. По думите му, когато някой се възползва от тези неща, всичко ще се обърне срещу него. ГЕРБ никога не го прави и не се занимава с папки и флашки. Борисов припомни как още в първия ден от работата му като премиер му е била предложена папка със секретни данни. "Ако я бях задържал, щях да бъда зависим сега, добре, че я дадох на медиите. Те забиха още в първия ден нож в гърба на Станишев”, каза Борисов. Той призова медиите да не се подвеждат на изнесеното в публичното пространство.

 

Бойко Борисов потвърди, че е провеждал разговор с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, отговарящ най-общо на изнесените по-рано днес скандални записи. Той обаче подчерта, че т.нар. СРС-та не са дело на служители на МВР, а на паралелно действаща структура.Борисов коментира с уточнението, че на този етап не желае да слуша записите и да се интересува от тяхната автентичност. "Направени са не от служители на МВР, а от определена структура, действаща в държавата. Най-страшното е, че са подслушвани прокурори, което създава предпоставки за дестабилизиране на държавата", каза Борисов по време на посещението си в Пловдив. Той предположи, че записите са направени в Бояна. По повод Мирослав Найденов, той обясни, че е воден подобен разговор, но подчерта, че ще направи всичко възможно записите да стигнат до главния прокурор, за да бъдат разконспирирани тези, които ползват подслушвателните устройства и разпространяват записите. "Зад тях стоят Станишев и приближените му", отсече Бойко Борисов и прогнозира, че рано или късно истината ще излезе наяве.

 

17,45 ч.

Градският прокурор на София Николай Кокинов е заявил пред главния прокурор и заместниците му, че подава оставка от длъжността административен ръководител на Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, който трябва да я гласува.

По повод публикувани в средствата за масова информация записи на разговори, за които се твърди, че са проведени между лицата Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, от прокуратурата обявиха още, че аудиозаписите, както и текстовото възпроизвеждане на част от тях, са представени на главния прокурор от г-жа Диляна Димитрова - главен редактор на Информационна агенция "ПИК". Незабавно във ВКП е образувана проверка, която следва да установи автентичността им, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред спрямо посочените по-горе лица.

 

По-късно днес в Стара Загора, Бойко Борисов заяви: "Опонентите ни нямат никаква кампания. Откакто съм започнал да се явявам на избори, няма една кампания, в която Бриго Аспарухов да не е носил папки, Татяна Дончева да не е носила папки, флашки. Това го правят защото искат всички да сме маскари‘‘, припомни Борисов.

Като благодарност за всичко, което е направил за отбора на футболен клуб ,,Берое‘‘, Борисов получи подарък – топка и шал. “Искаме да кажем на тези, които знаят, на тези които могат в лицето на Бойко Борисов. За три години и половина ние работихме прекрасно, за тези години животновъдството получи изключително много, това го нямаше в предишното управление, тогава не получавахме нищо. На първата ни среща с Борисов за субсидиране на биволовъдството, без да се колебае той ни каза – ще получите 1,2 млн., средства които са ви нужни за сектора‘‘. Това заяви от името на всички животновъди в България, жена от Стара Загора по време на предизборното събитие на партията.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!