40 са признатите в момента групи и организации на производители у нас, става ясно от министъра на земеделието и храните Георги Тахов в отговор на депутатски въпрос във връзка със стимулирането на българските производители да се сдружават.
Към настоящия момент не е проявен интерес за признаване от министъра на земеделието и храните на асоциации на организации на производителите или пък междубраншови организации, става ясно от информацията.
Интересът към създаването на организации и групи на производителите се увеличава предвид създадените финансови стимули по Стратегическия план за развитие на земеделието, пише в отговора.
“Създадените към момента групи и организации на производителите успешно концентрират и реализират продукцията на своите членове посредством продажби в страната и в чужбина, включително в големите търговски вериги, особено в сектора на плодовете и зеленчуците. В повечето организации са разработени стриктни правила за реализация и маркетиране на продукцията, произведена от членовете им, осъществява се редовен контрол по отношение на качеството и съхранението на продуктите.
Повечето от организациите на производителите в сектор “Плодове и зеленчуци” са преминали през първоначалния етап, от малки сдружения до групи на производителите с над 15-годишна история, като във всички организации фермерите реализират между 75% и 100% от продукцията си единствено чрез организацията”, гласи отговорът на министър Тахов.
Формулата на успеха на кооператив, която едва е свързвала двата края
За създаването на най-малките обединения - групи на производителите е създадена национална уредба, като административната тежест е значително намалена, условията са максимално облекчени, обръщат внимание от земеделското министерство и допълват, че изискването е да имат само 4 регистрирани земеделски стопани и заедно да докажат, че могат да реализират оборот от минимум 25 000 лв. за година.
1 КОМЕНТАРА
10.03.2025