Близо 20 браншови аграрни организации внесоха в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) официална позиция относно прилагането на директните плащания през новия програмен период. “Приключи първият период от прилагането на ОСП в България. През този период, с бързи темпове се преструктурира и концентрира българското селскостопанско производство, но се разви основно монокултурно земеделие за сметка на отрасли с по-висока добавена стойност, каквито са животновъдството, зеленчукопроизвоството и овощарството.

 

Прилагането на схемата за единно плащане на площ и националните доплащания доведоха до това, че 89% от земеделските стопани получиха около 17% от средствата, тоест, основната част от финансовата подкрепа е отишла в малък брой стопанства, които са достатъчно силни и стабилни на пазара”, е записано в позицията.

 

Браншовите организации изразяват обществена позиция във връзка с прилагането на новата ОСП и новите правила, в регламент 1307. “Призоваваме министъра на земеделието и храните да заяви пред ЕК желание за въвеждане на тавани за директните плащания на земеделските стопани в България”, пише още във внесената в МЗХ позиция.

 

От браншовите организации считат, „че само с изразяване на ясна позиция на Република България в ЕК, по отношение на горния праг на директните плащания, би могло да има по-справедливо разпределение на средствата за земеделие у нас. По този начин ще се окаже необходимата помощ и подкрепа на хиляди земеделски стопани, които не се занимават със зърнопроизводство, а отглеждат животни, зеленчуци, овощни дървета”.

 

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!