С един добре балансиран състав на листен тор, приложен в правилния момент, може да се повлияе сериозно както върху добива, така и върху качеството на продукцията. Това заяви в интервю за Фермер.БГ г-жа Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол АД:
 
Г-жо Михайлова, през последните години все повече земеделци залагат на листното торене? На какво се дължи това?
 
В последните години има сериозно развитие на технологията на хранене на културите. Промени се агрохимическата култура на българското земеделие и се прави все по-добро почвено торене. От там се промени и ролята на листния тор, като носител предимно на Микроелементи и на допълнителни органични вещества.
 
С един добре балансиран състав на листен тор, приложен в правилния момент, може да се повлияе сериозно както върху добива, така и върху качеството на продукцията. Това се дължи на подобреното усвояване на вложените в почвата хранителни елементи и на недопускането на дефицити. Листното подаване на микроелементи има по-висока икономическа ефективност от почвеното им осигуряване, защото количеството от даден микроелемент, което е достатъчно за преодоляване на дефицита е в стотици пъти по-малко. И науката, и практиката са единодушни, че веднъж видян дефицита на полето, той е нанесъл щета върху добива. Затова препоръките са да се използват комплекси от микроелементи, а не моно-торове.
 
Листните торове Лактофол са разработени на основата на българска суроватка. Какви са техните предимства на фона на конкурентни чуждестранни продукти?
 
ЛАКТОФОЛ не е само листен тор. Той е една цялостна концепция за хранене, защото съдържа 4 жизнено важни за растенията съставки: макроелементи, хелатизирани микроелементи, биостимулатори и прилепители.
 
Основното предимство на Лактофол е в биологичната компонента:
- eстествената млечна киселина е уникален комплексообразувател;
- биотехнологичната среда е богата на аминокиселини, витамини и растежни регулатори;
- биотехнологичната среда съдържа прилепители – естествени макромолекули, които подобряват задържането на капката и  проникването в тъканите. 
 
Важно предимство за торовете Лактофол е, че с тях са направени и се правят редица научни изследвания, които от една страна са принос в теорията на листното хранене, а от друга дават основание за създаването на полезни земеделски практики.
 
В развитието на културите в България има доста стресови моменти, дължащи се на абиотични фактори -  биоминералните листни торове Лактофол имат доказан антистрес ефект и са много полезни за възстановяване на растенията.
 
Какви са новите продукти в портфолиото на Екофол за сезон 2016? Представете накратко всеки от тях?
 
Много знания, опит и дългогодишен труд е вложен в 3 нови серии запазени марки продукти, които Екофол представя на пазара през 2016 година.
 
Amino Expert Екофол
 
Първата серия, AMINO EXPERT®, обхваща нова група продукти, биостимулатори, които съчетават качествата на аминокиселини, фитохормони, микроелементи – един безценен помощник в технологията за подхранване на растенията. Серията е съставена от 3 основни продукта: IMPULS – ново поколение биостимулатор с уникален и иновативен състав; BAZA – органичен течен биостимулатор с 20 L активни аминокиселини и FIX – универсален прилепител и омокрител, който повишава покривността и разпределението на пестициди, растежни регулатори и листни торове.

Втората серия, HELASOL, са течни и твърди торове с максимално съдържание от съответен елемент. HELASOL са висококачествени микроелементи, 100% хелатизирани, напълно смесими с листни торове и пестициди. Направленията са две – течни и сухи продукти. Течните хелатизирани микроелементи HELASOL са удобни за дозиране и смесване. Сухите хелатизирани микроелементи HELASOL MAX са с висока концентрация за максимален ефект.
 
Третата серия, AKTISOL, са водоразтворими торове с високо качество, на добри цени и целогодишна наличност. Предназначени са предимно за овощарството и за зеленчукопроизводството. 
 
Наскоро компанията спечели проект по Програма конкурентноспособност. Разкажете малко повече за него?
 
Да, през тази година спечелихме поредния (пети) Европроект по Оперативна програма Конкурентоспособност. С него ще разширим производствения капацитет, ще повишим ефективността на производството и разбира се, ще бъдем още по-конкурентни на пазара. Ценим труда на земеделските производители и правим всичко възможно да отговорим на най-високите съвременни изисквания.