Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ организира  обсъждане на бъдещи правила за провеждане на фермерски пазари. Първата дискусия по темата е насрочена за утре в София.
 
 
Пред участниците в обсъждането стои въпросът за изработването на общ регламент за организацията и изискванията към фермерите за участието им в тези пазари, които печелят все по-голяма популярност.
 
Какви да са правилата за организирането на фермерските пазари? Какви са критериите за участие на семейни ферми и малки занаятчийски производители на фермерските пазари? Какъв да бъде контролът и самоконтролът в късата верига „производител - потребител“ и качествената продукция на фермерските изложения? Кои административни процедури трябва да бъдат облекчени и каква е ролята на държавните институции и общините?
 
Това са част от въпросите, които ще бъдат обсъждани на семинара утре на тема „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“. Форумът ще се проведе от 13:00 часа в хотел „Централ“ в София.
 
 
За участие в дискусията са поканени представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Столичната община и районните администрации в София, както и представители на организаторите на фермерски пазари в София, Пловдив, Варна и други градове. Ще бъде чут и гласът на производителите и на сдруженията на производители, които участват на фермерски изложения.
 
След дискусиите се предвижда посещение и разговори на седмичния Фермерски фестивал пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
Фестивалът и семинарът се организират по проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ , който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондацията за биологично земеделие „Биосена“, в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“.