Работим върху създаването на рамка, така че да намалим разхищението на храна, което се случва по цялата агро-хранителна верига. Вече и в България има подготвени план и програма в тази насока. 

В Закона за храните: Директни доставки да има във всички съседни области

С тези думи земеделският министър Десислава Танева даде началото на форум на хранителната индустрия „Подай ръка на храната“. Събитието е организирано от Българската хранителна банка съвместно с ресорното министерство.

Тя припомни, че първото четене на Закона за агро-хранителната верига е планирано за утре в Народното събрание. 

„Важно е и да приключим Закона за храните, който вече е изчистен от проблеми от последните 2–3 години главно като комуникация с ЕК. Има може би още 1–2 спорни момента тук“, уточни Танева.

В най-скоро време Земеделското министерство ще започне да докладва обемите и параметрите на разхищенията по агро-хранителната верига. Това е задължение, наложено от Брюксел.

По време на събитието беше обявена кампания за финансова подкрепа на Българската хранителна банка.

„Ние ще направим усилие през системата на БАБХ да подкрепим структурно Българска хранителна банка. За съжаление, по ПРСР нямаме мярка, през която институционално да го направим. При нас подкрепата ще бъде по-скоро логистична“, обяви Танева.