Поради големия интерес към финансирането на общински проекти ще се търсят възможности и варианти да бъде увеличен бюджетът. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева по време на инициирана от нея среща, на която присъстваха заместник изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Атидже Алиева – Вели и представители на Дирекция „Развитие на селските райони“ на Министерството за обсъждане на актуални въпроси и синхронизация на работата на двете институции.
 
Общо 925 са проектните предложения, подадени по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г. 
 
На всички тях е направена предварителна оценка по критериите за подбор. 
 
„Най-важното е да има обективни правила и прозрачни процедури, за да няма съмнения и напрежение сред хората и плащанията към земеделските производители да се извършват стриктно и в срок, за да започне спокойно активният селскостопански сезон“, обясни Янчева.
 
В МЗХ и ДФЗ са постъпили общо 200 възражения срещу класирането по мярка 7.2, като по-голямата част от тях са свързани с проекти за пътища и улици.  
 
От министерството увериха, че всички жалби се разглеждат от специално сформирана комисия, която трябва да приключи работа до 24 февруари 2017 г. и да представи доклад.