Все повече сръбски, френски и австрийски сортове семена се сеят, като търсенето на родните семена пшеница остава на заден план.Това съобщи проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт пред Дарик.
 
„Аз не твърдя, че чуждата селекция е лоша, но тя не е проверена при нашите агроклиматични условия. Българската селекция отговаря на условията в страната. Западните семена навлязоха при нас от 2010 година насам, това не е достатъчно време да се докаже, че тази пшеница е стабилна”, допълни още Киряков.
 
По данни на Института, през миналата стопанска година продадените от ДЗИ базови семена от български сортове са били 1500 тона, а тази година – около 650 тона. Миналата година от общо около 10,5 млн. декара, засети в страната с пшеница, 6,5 – 7 млн.дка са със семена българска селекция. Очаква се през новата стопанска година тези площи да паднат на 4 млн .дка.
[news]  
Според Киряков, намаляването на дела на българската селекция може да изиграе лоша шега на фермерите, които са засяли западна селекция на повече от 50% от площите си, тъй като те изключват фактора агроклиматични условия.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!