Тарикат излъгал, че гледа пъдпъдъци и кандидатствал по подмярка 6.1 подмярка „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР. 
 
 
Всичко започнало през 2015 година, когато мъжът представил в Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ данни, че е започнал отглеждането на животни в нает с договор обект в село Бунцево, община Якоруда, с цел производство на земеделска продукция. Освен това в бизнес плана в таблица за налични животни обвиняемият посочил 894 броя пъдпъдъци.
 
След проверка станало ясно, че това не е вярно – нямало нито един пъдпъдък на посоченото място, пише struma.bg, цитирайки съда в Благоевград. 
Срещу измамникът веднага било образувано дело. 
 
Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура – Благоевград и защитата на тариката. Той е получил наказание „пробация“ заради опита си да получи евросредства. 
 
Наказанието включва задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител с периодичност два пъти седмично, както и безвъзмезден труд в полза на обществото – сто часа в рамките на следващите осем месеца.