САЩ и Мексико постигнаха ново търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Това съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщи agprofessional.com.
 
 
Новият договор, носещ името Американски-Мексиканско търговско споразумение, се фокусира върху разработването на нови правила за автомобилопроизводителната индустрия, но засяга и селскостопанската биотехнология.
 
Тръмп отбеляза още, че се надява и Канада скоро да се включи в преговори за ново търговско споразумение и добави, че иска новият документ да не се казва NAFTA.
 
Секретарят по земеделието Sonny Perdue заяви в изявление, че президентът Тръмп „постигна важни подобрения в споразумението, за да позволи на нашите земеделски производители да бъдат третирани по-справедливо“.
 
Perdue заяви, че споразумението засяга селскостопанската биотехнология, която ще има за цел да се справи с иновациите от XXI век.
 
"И ние взаимно се ангажираме да работим заедно с Мексико, за да намалим политиките, нарушаващи търговията; да увеличим прозрачността и да гарантираме недискриминационно третиране при класифицирането на селскостопанските продукти", каза още Perdue.
 
"Сега се надяваме, че Канада ще види необходимостта от разрешаване на всички нерешени въпроси между нашите две държави и ще възстанови споразумението за търговия".