Украйна подписаха политическо и търговско споразумение с Европейския съюз в петък, като историческа промянa и отделяне от Русия и по-близо до Запада. Подписването е победа за проевропейските украинци, които прогониха подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович от власт, след като той се отказа от пакта миналата година в полза на пари в брой от Москва. Новият президент Петро Порошенко се надява да обвърже страната с 45 милиона към Европейския съюз чрез споразумението. Победата бе трудно извоюваната.


Какво е споразумението за асоцииране на ЕС?

Споразуменията са начин за разширяване на влиянието на своите съседи, без да предлагат действителното членство в ЕС. Молдова и Грузия също са подписването в петък такова споразумение. Споразуменията постепенно либерализират търговията, което означава, че страни ще имат неограничен достъп до 28-членния блок и до над 500 милиона потребители - най-големият и най-богатият на единния пазар в света. ЕС също така осигурява техническа помощ и средства, за да помогне на страните да се адаптират към неговите разпоредби и да позволят на бизнеса да участват в търгове. В замяна ЕС изисква страните да изпълнят своите стандарти относно правата на човека и демокрацията, борба с корупцията, укрепване на върховенството на закона и реформи на своята икономика.
 


Какви ползи НЕ  донесе?
Ако се прилагат правилно, споразуменията за асоцииране ще помогнат на Украйна, Молдова и Грузия, от пътя към икономическа модернизация, по-високи стандарти на живот и по-силна демокрация. Украинските износители ще спестят почти 500 милиона евро (685 милиона щатски долара) на година, тъй като те вече не трябва да плащат мита, се казва от ЕС. Като цяло се очаква украинският износ към ЕС да се увеличи с 1 млрд. евро на година, включително по-големи продажби на текстил, метали и хранителни продукти. В дългосрочен план, икономическата продукция на Украйна може да нарасне допълнително 1 на сто на година, защото с  увеличаване на износа на стоки и услуги биха се увеличили и европейските инвестиции в Украйна, според проучване на ЕС.



Съгласно споразуменията, ЕС ще предостави достъп до пазара си по-бързо, отколкото в Украйна, Молдова и Грузия. Те ще се насладите на по-добър достъп до ЕС през първите няколко години. Брюксел също така се надява, че като отговаря на стандартите на ЕС за стоки и услуги, Украйна, Молдова и Грузия ще подобри шансовете си за продажба на повече стоки в международен план, извън границите на ЕС.
 


Какви са разходите?
Една от причините, че сваления украинския президент Янукович отхвърли сделката на ЕС през ноември беше, защото той каза, че ще струва на Киев $500.0 милиарда в търговията с Русия. Прилагане на стандартите на ЕС ще струва още $ 104 милиарда, каза той.

ЕС казва, че Украйна все още е свободно да търгуват с Русия, и тя ще предостави подкрепа и средства, за да спомогнат за посрещане на правилата на ЕС. Въпреки това, като се съгласи на споразумение с ЕС, Украйна вече не може да се присъедини към руския митнически съюз, защото членовете на Беларус и Казахстан не са членове на Световната търговска организация.



Дипломати от ЕС се притесняват, че Москва може да предприеме наказателни действия срещу Украйна, Молдова и Грузия в отговор на сайдинг с Европейския съюз, акт на "търговска агресия". Това би могло да включва премахване на преференциалното третиране на Украйна към руските пазари и прилагането на високи тарифи, или в най-лошия вариант блокиране на стоки по границата си.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!