Техническите екипи успяха да възстановят от тази сутрин - 15 август, една от многобройните електронни услуги на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.
 
 
Първата достъпна услуга е извършването на справки за актуално състояние на юридически лица по ЕИК, стана ясно от сайта н а Регистъра. Така поне някои спрени търговски операции ще бъдат разблокирани. В началото на работния ден интернет страница на Регистъра все още се отваряше със служебно съобщение от Агенцията по вписванията за техническия проблем и извинение за причиненото неудобство.
 
Проблемите с Регистъра започнаха преди седмица, като на 10 август базата спря работа, а от Агенцията обявиха, че очакват през почивните дни неговата функционалност да бъде възстановена. Сривът обаче продължи до вторник, 14 август. Официална информация за причините за инцидента няма. Според някои експерти проблемът е свързан с дисковете за съхраняване на данните.
 
„Технически проблем е предизвикал срива на Търговския регистър. Това не означава, че няма човешка вина. Не допускам това да се е случило вследствие нечия умисъл. Но допускам някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Виновните ще бъдат намерени“ заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова ТВ.
 
Снимка: pixabay.com
 
По думите му сривът е „изключително сериозна ситуация, която никой не бива да я подценява“. Той допълни: „Най-лошото е, че това би могло да се третира като несигурност как работи държавата и каква сигурност осигурява за бизнеса“.
 
Вицепремиерът подчерта, че според получените уверения от специалисти не може да се говори за загуба на информация, нито за манипулиране на каквато и да било информация. „Няма възможност някой да се възползва от нея", каза Томислав Дончев. 
 
Той обясни, че от създалата се ситуация трябва да се извлекат уроци и може би до десетина дни ще бъде предложено на Министерски съвет, освен архивите, освен огледалните регистри, да се създаде и специален държавен център, където да се складира още един път цялата информация от държавните регистри и архиви.