Търговските вериги и търговците с оборот над 50 милиона лева вече ще трябва да съгласуват договорите със своите доставчици с Комисията за защита на конкуренцията, след което да ги публикуват на сайтовете си. Това реши окончателно Народното събрание. Парламентът въведе специална регулация между големите търговци и техните доставчици. Промените бяха внесени от БСП в 42-рото Народно събрание, но поради президентското вето не влязоха в сила. 
 
Със Закона се въвежда понятието "значителна пазарна сила" за предприятие, което самостоятелно или съвместно с други се ползва от позицията, равностойна на господстваща. Тези предприятия ще се задължат и да направят промени в проектите си на типовите договори и да ги прилагат в отношенията си с доставчици или купувачи. 
 
Над четири години големите търговски вериги у нас не заплащат доставките, като една от тези вериги и фирми дължи над 20 милиона лева, каза Корнелия Нинова от БСП. Тя добави, че подобни фирми не декларират и годишни финансови отчети: Те в продължение на десетки години не го правят, не плащат на българските фирми. Въвеждаме срок за плащане 30 дни. Всеки договорен извън 30-те дни е нищожен, въвеждаме им забрана да налагат такси, така наречените "рожден ден", такса "торбичка". Ако договорят такова условие, то е нищожно. Забраняваме им да забраняват на българските производители да продават стоките си на трети лица на по-ниски цени.
 
Мартин Димитров от реформаторите видя с правенето на този Закон еволюция в поведението на парламентаристите: И аз виждам един модел за поведение, който можем да пренесем и в промените в Конституцията, които се изготвят и да видим същия този конструктивизъм и подход.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!