Търговската война на територията на Европейския съюз (ЕС) набира обороти. Полша и Литва не успяха да постигнат единогласие по отношение на търговията със свинско месо. Заради забрана, наложена от Варшава върху литовското свинско месо, властите на съседната страна заплашват да затворят границите си за полския внос на свинско, пише списание Dziennik.

Страх от чума: Свършва сезонът за групов лов на диви свине

Ако забраната за внос на свинско месо от Литва в Полша не бъде отменена по дипломатичен път, Литва ще ограничи вноса на свинско от Полша, заяви литовския министър на земеделието Гедрюс Сурплис. От средата на декември Полша реши да спре вноса на свине и свинско месо от страните и регионите, пострадали от африканската чума по свинете (АЧС). Този въпрос бе обсъден от полския министър на земеделието Ян Кшиштоф Ардановск и литовския му колега Гедрюс Сурплис. Сега той ще бъде отнесен до Европейската комисия. 

Това нарушава принципа на свободна търговия в ЕС. Свинското месо не е заразено с АЧС и допълнително се проверява. Трябва да се отбележи, че нашият износ на свинско месо в Полша е 10 пъти по-малък, отколкото вноса в Литва. Поради това Полша следва да се замисли, подчерта Сурплис. Той заплаши, че ще забрани вноса на свинско месо от Полша, докато спорът не бъде решен по дипломатичен път.