Аграрният сектор ще бъде един от най-засегнатите в случай на търговска война между САЩ и ЕС.
 
 
Професорите Татяна Хубенова, Искра Балканска и Стефан Стефанов от Съюза на икономистите в България прогнозираха това днес, 11 юни, обясниха причините за това днес на среща с журналисти. Решението на САЩ да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико ще се отрази най-силно върху стоманодобива и автомобилостроенето в Европа, а земеделието ще бъде третият най-чувствителен сектор.
 
В отговор на американските мита Европейската комисия депрозира на 18 май в Световната търговска организация черен списък с близо 340 вида американски стоки, за които се готви да въведе между 10 и 50% вносно мито още през юни. Сред тях са царевицата за зърно, соята, тютюнът и тютюневите изделия, и фъстъченото масло.
 
 
ЕС е изнесъл през миналата година за САЩ стомана и желязо за 4.6 млрд. евро и алуминий за 1.8 млрд. евро. Мнението на българските икономисти е, че през следващите месеци не се очаква съществено повишение на цените на вносните американски стоки в България. Проф. Искра Балканска прогнозира, че някои от нашите фирми ще се пренасочат към партньори от трети пазари, от които да внасят стоките си. 
 
„В краткосрочен план очакваме да настъпи рязка промяна и още-по-голямо изостряне на отношенията между САЩ, ЕС, Канада и Япония. Очакваме следващите месеци някои от страните в ЕС да започнат двустранни преговори с американските фирми“, заяви проф. Балканска. 
 
По данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани също днес, общият износ на България за САЩ през първите четири месеца на годината се е увеличил с 32% - от 190 млн. лв. на 252 млн. лв. на годишна база. Подобно е повишението и при вноса – с 30 %, от 148 млн. лв. на 192 млн. лв., като търговското салдо остава положително за нашата страна в размер на близо 60 млн. лв.