Направени са 40 обработки на градоносни облаци от началото на сезона. Почти няма пострадали земеделски площи там, където е приложен ракетния способ. Това заяви министър Десислава Танева за bTV.

Десислава Танева за сушата: Ето колко площи с есенници са пропаднали

През последните дни на много места в страната падна градушка и нанесе щети на сгради и лични стопанства. Министър Танева заяви, че нивата на градушките все още са по-ниски от миналогодишните по това време.

"Снимките, които виждаме по репортажите с побелели от градушка площи, са в населените места, където не може да се въздейства с ракетен способ. Това са територии, които не са защитавани", уточни министърът.

Десислава Танева: "Изпълнителната агенция за борба с градушките, която на практика извършва защитата, е в пълна готовност. Ракетите тази година бяха осигурени най-рано за обработка на градоносните облаци.

Ракетният способ има възможност да защитава само 22 млн. дка. Това е над 1/3 от обработваемата площ, което е малко, заяви Танева.

Аграрният министър сподели и за предстоящото представяне на самолетния способ за борба с градушките в Северна България. По думите ѝ обществената поръчка е приключила, има кандидат и скоро ще се сключи договор.

Десислава Танева: "За две години можем чрез самолетен способ да защитаваме останалата част от територията. Проектът е пилотен за тази година и е от бюджет на министерството.

Водим разговори и с Румъния, за да могат да се обработват територии по границата с Дунава, тъй като там имаме много развито земеделие. Нашата идея е самите земеделци да се уверят в ефективността на самолетния способ, който ще бъде приложен в Северна България. 

"Мисля, че ще успеем да ги убедим, че това работи, и ще продължим с модела, който е на финансова солидарност между държава и производител. И от следващата година защитата да работи на този принцип", заяви още Танева

Тя сподели, че самолетният способ се определя като много по-ефективен, защото може да започне въздействието върху облака значително по-рано, преди той да се е развил и да последва силна градушка. "Когато е приложено със съседни страни, както ние водим преговори с Румъния, тогава ефективността е по-висока", заключи земеделският министър.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Със самолетния способ градозащитата може да обхване цялата страна

Овощари вече борят градушката със собствени оръдия (видео)

Градушки: Десетки стопанства в Северозапада пострадаха от бурята