Министерството на земеделието подготвя писмо до съвета на министрите на земеделието от Евросъюза преди окончателното решение за разпределянето на помощта за млекопроизводителите, които търпят загуби заради руското ембарго. В него страната ни ще настоява за отделен пакет, който да се формира, отразявайки размера на загубата, а не само размера на производството. Това заяви в студиото на БНТ „Денят започва“ министър Десислава Танева.

 

Планът на Европейската комисия предвижда помощ от 500 милиона евро за фермерите с ускорено превеждане на 70 % от преките плащания за тях още от 16 октомври и изплащане на до 85% от средствата за някои мерки в сектор “животновъдство” по Програмата за развитие на селските райони.

 

Министър Танева, бе категорична : „ Ние имаме среден спад с 23% на цената на млякото една година назад – август 2014 г. преди руското ембарго, юли 2015 г., докато средното падане на цената за общността е с 20% за същата една година. Там периодът, за който съм взела статистически данни е два месеца напред . Т.е. ние искаме индивидуален пакет, който да отразява справедливо подкрепата като част от компенсиране на загубите. Ние сме с по-голяма загуба, безспорно като относителна тежест ще настояваме за по-голям пакет.

 

Обнадеждаващо според земеделския министър е факта, че при представянето на пакета от мерки в Съвета на министрите , и конкретно по отношение на тези пакети за директна финансова подкрепа финансова за всяка от страните-членки, изрично бе казано, че внимание ще се обърне на най-засегнатите страни – Балтийските и тези от Източния блок, сред които сме и ние.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!