Въпреки категоричното нежелание на Европейската комисия да признае, че секторът на млякото е в криза, страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения продължават да настояват пред Комисията за въвеждане на конкретни мерки за млечните сектори в тези страни (мерки с регионален характер). Това става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на депутата Светла Бъчварова. 
[news]

Предвижда се изготвянето на общо писмо до комисар Хоган, а в допълнение, през м. август 2015 г. ще се проведе следващата среща на страните от Вишеградската група и България, Румъния и Словения, където ще продължат обсъжданията по темата, както и съвместните действия на страните, допълва земеделският министър. 
 
Временната извънредна подкрепа за компенсация на загубите на доход на производителите на мляко е единствената възможна мярка, която ще окаже директен ефект върху състоянието на българския млечен сектор. Но трябва да се отбележи, че въведените от ЕК мерки за справяне с последиците от руското ембарго, са неприложими за България поради спецификата на нейното производство. България не се възползва от интервенционно изкупуване и частно складиране на обезмаслено сухо мляко и масло, тъй като не произвежда обезмаслено сухо мляко на прах и масло с необходимите параметри. Също така не се възползва и от мярката за частно складиране на сирена, която беше прекратена преждевременно, посочва Десислава Танева.
 
Според Регламентите, ЕК може да въведе временна извънредна подкрепа като компенсация за загуба на доход за производителите на краве мляко. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!