Ръст на всички площи с трайни насаждения се отбелязва на територията на цялата страна, съобщи днес в Гавраилово министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Фокус.  Тази тенденция се наблюдава и в Сливенско, уточни министърът. Увеличението се дължи на схемите за обвързана подкрепа, а промените в тях бяха обявени от земеделското министерство във вторник, припомни министър Танева.

 

„Надявам се, че това, което обявихме преди два дни ще даде допълнителна подкрепа на малките и средните по размер стопанства“, допълни Танева. До края на деня от министерството очакват и предложенията на производителите. До момента има пет постъпили предложения. И петте са от сектор „животновъдство“, уточни министърът. „Срокът за нотификациите е 1 август, а в самите промени има три основни акцента.

 

За първи път наблягаме на планинското земеделие и животновъдство. Досега такива инструменти за подкрепа не съществуваха, а сега имаме възможност да дадем възможност за развитие на основния поминък в тези райони “, коментира Десислава Танева. Тя допълни, че се фокусира и върху малките и средни земеделски стопанства. Ще се въведе модулирана ставка за плащане. Тя ще важи за стопанства до 30 хектара за растениевъдството, за животновъдството – до 250 крави и биволи и 300 за овцете.