"Производсвтото на сурово мляко в ЕС се учвеличава, а търсенето продължава да спада." Това заяви земеделския министър Десислава Танева по време на официалната визита на българската делегация на изложението за селско стопанство SIA 2016 в Париж, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

"На практика няма промяна на политическите решения, които всеки очакваше. Ние сами за себе си няма как да мислим, че можем да вземем решения, които биха обърнали тенденцията в този сектор", добави Танева.

 

Според председателя на Франс Агри Мер, за да излезе европейското земеделие от тази криза, трябва да има принципни общоевропейски решения за това, включително възастановяване на стари традиционни пазари на общността. Нито една страна няма как сама по себе си да реши проблема в сектор мляко, извън общите решение на общността, е мнението на френските агро експерти.

 

"В България, в тези трудни времена в момента средните цени са малко по-високи, отколкото тези в западна Европа." Това каза министър Танева и допълни, че в държави, вкл. Франция кризата в млечния сектор е много по-голяма. "Какви решения ще вземем извън тези,...както знаете ние тази година платихме най-високото подпомагане за  животновъдството, със сигурност в млечния сектор продължават да са най-големи проблемите, а на съвета на Министрите, който ще се проведе на 14-15 Март, всяка от страните членки трябва да представи предложения за мерки, за да се стигне до общ консенсус за да подобрим ситуацията. По отношение на контрола (на вноса на млечни продукти), съвместно с НАП е планиран по график и ще се извърши в срок до края на Март", допълни Танева.

 

На въпрос дали МЗХ може да инициира среща с най-големите преработвателни предприятия, които да бъдат заставени да изкуоуват повече българско мляко, министър Танева отговори: "За да не подвеждаме бизнеса, трябва да е ясно, как функционира сектора и какви са правата на държавата в лицето на съответното министерство. Това, което ние можем да правим е да предлагаме определени мерки, които да стимулират един или друг вид потребление, но по никакъв начин няма как да окажем някакво влияние или натиск - кой от къде да купува. В крайна сметка всеки от операторите в тази верига, разбира се функционира на пазарни принципи и стремежа на всеки е да генерира доход, а когато има кризи да оцелее и преодолее кризата. Ние смятаме, че всяка от страните в тази верига трябва да прояви разбиране, за да може сектора и различните производства по веригата да преодолеят кризата."

 

Министър Танева уточни, че почти ежедневно се провеждат разговори с представителите на преработвателите и млекопроизводителите и напомни, че официалната статистика за сектора показва увеличение на броя на животните у нас, въпреки тежките за фермерите времена.