„Да се вземе бързо решение за овладяване на ситуацията в сектор „Мляко“. За това апелира министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на редовното заседание на Съвета на министрите, което се проведе в град Брюксел, Белгия. Тя подчерта, че в България положението в сектора се влошава на фона на руското ембарго и приключването на квотната система. Министър Танева прикани останалите министри да участват в изготвянето на документ, в който да се включат пакет от мерки в подкрепа на сектора, като се вземат предвид спецификите на всяка една страна-членка на Европейския съюз. 
 
Министър Танева заяви, че в страната ни се наблюдава траен спад в цената на млякото, който вече продължава 12-ти месец. Мерките в подкрепа на сектора, приети от ЕК, за подпомагане на млекопроизводителите, нямат приложение у нас, подчерта Танева. Тя допълни, че страната ни поддържа общото предложение с Румъния, което бе представено на Съвета през януари, като то е за въвеждане на допълнителни мерки на пазара на мляко за справяне с последиците от руското ембарго. „Тези мерки ще допринесат и за по-плавен преход на сектора от квотна система към свободен пазар в условията на забрана за износ за Русия“, категорична бе министър Танева.
 
По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство се обсъди и предложението за нов регламент за биологичното производство и биологичното етикетиране. Министър Танева подчерта, че продуктите, съдържащи неразрешени съставки и вещества, не трябва да се предлагат на пазара като биологични, защото по този начин ще се загуби доверието на потребителите. „България подкрепя годишните проверки на биологичните производители“, каза още министър Танева и допълни, че специалните правила за контрол в биологичното производство трябва да бъдат установени в настоящото предложение за регламент. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!