На 7 септември очакваме ЕК да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа на млечния сектор. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалното откриване на Крайдунавския парк в град Тутракан, Област Силистра, предаде aгенция „Фокус”.
[news]
Танева припомни, че България беше първата страна, която постави темата за криза в млечния сектор в ЕС на съвета на министрите на земеделието през месец декември. „От тогава до сега ние не получихме подкрепа или одобрение на нито един от инструментите, които предлагахме, а в хода на тези почти 9 месеца, имахме активна комуникация с комисарят и с комисията и в хода на тази комуникация срещнахме подкрепа от много страни-членки”, обясни тя и добави, че последното писмо, което е отново предложение за различни инструменти за подкрепа е събрало подкрепата на общо 20 страни.

„На 7 септември сме с голямото очакване най-после комисията да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа, тъй като действаха инструменти за подкрепа, които не повлияха на сектора в България и не успокоиха изобщо млечния сектор в Европа, което да даде отражение и върху нас”, заяви Танева и добави, че инструментите са били за продукти, които у нас на практика не се произвеждат – сухото мляко и кравето масло в ограничени количества. „Искането за допълнителни мерки е за всички страни. Това, което ние искаме и позицията беше одобрена е от декември месец за временна извънредна пряка подкрепа на доходите. Това за нас е много важно, за да получат подкрепа фермерите да преодолеят кризата”, посочи министърът.

„Дали има индикации, в никакъв случай не мога да кажа, нямам такава информация към момента”, каза още тя. „Всички живеем с очакването, че на 7 септември ще се вземе най-накрая решение за допълнителен набор от мерки, които могат и които ще се съотнасят за спецификата и структурата на българското млечно животновъдство, така че да получи реална помощ.

Това, което ние можехме да направим в национален план като държава, ние го направихме”, категорична е Танева. „Предоставихме държавна помощ „de minimis” по 100 лв. на млечна крава за извънредна подкрепа, заради кризата и направихме поредните промени в Закона за собствеността и ползването относно начина на разпределение на фонда постоянно затревени площи”, добави още тя.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!