С встъпването си в длъжност като министър на земеделието Десислава Танева е заварила 14 нови проекта за туристически атракции към къщи за гости, които кандидатстват за финансиране от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Земеделската комисия подхваща методиката за санкции на нарушения по европроекти

Проектите са на местни инициативни групи. Собственици на къщи за гости са поискали пари за басейни, джакузита, ресторанти, детски площадки, съобщи министър Десислава Танева пред Нова ТВ.

По думите й има съмнения за нередности. Затова в неделя, 9 юни, започват извънредни проверки на ДФЗ. Те трябва да установят дали къщите и замислените атракции към тях, финансирани с европейски пари, отговарят на правилата, или са за лично ползване.

Ръководителят на проверяващия екип ще покани и медиите да присъстват на инспекциите. 

Десислава Танева: „Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие”, за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по ПРСР. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости.“

Министърът повтори, че глобите по вече издадените актове няма да бъдат за сметка на данъкоплатците, въпреки че Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, по която се изчисляваха санкциите. Проблемът ще бъде решен с промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, който ще действа със задна дата.

Десислава Танева: „Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”.

По ПРСР за периода 2007-2013 г. с европейски пари са изградени 746 къщи за гости, а ДФЗ е проверил 18% от тях. При извършените 130 инспекции са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Танева допълни, че е наредила да бъде уволнен служителят на ДФЗ  станал известен в медиите с къща за гости, ползвана от тъща му като частна вила, но изградена с пари от ПРСР.

Министърът не каза името на служителя, но от изявления на нейния предшественик Румен Порожанов става ясно, че това е Янаки Червеняков. Той е бил отстраняван от Фонда, но впоследствие е възстановен от съда.

За да се избегне роднинско облагодетелстване в бъдеще, Десислава Танева ще поиска кандидатите да подписват декларации, че не са свързани лица със служители в системата.