И през тази година ще има трудности в кампанията по изкупуване на тютюна. Това коментира пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Фермер.БГ. „Със сигурност очаквам трудности, това не е нещо ново, това е обичайно и се случва всяка година, посочи Танева и допълни, че за тазгодишната изкупна кампания промените в Закона за тютюна, регламентиращи договарянето на тютюна между производители и изкупвачи, няма да са влезли в сила.
 

 
Подкрепата, която държавата предоставя в момента за сектор тютюн на практика е за преструктуриране на производството към друг вид дейност. Бюджетите са намаляващи и след 2020 г. държавата няма да може да даде и един лев за тютюн, което ще окаже негативно въздействие, посочи министърът. Тютюнопроизводителите трябва да търсят алтернативи или да се върви към пазарно ориентирано производство, което може самостоятелно да се издържа от цената, която получава на пазара, което само по себе си ще доведе до влошаване на качеството на тютюна.
 
„Ние трябва да изхождаме винаги от маркетинга на търсенето и възможностите, които има нашата държава, какво да подкрепим приоритетно, а това трябва да е това, което носи най-голям доход, защото това осигурява поминъка на фермерите и селските райони“, заяви Танева.
 
По думите на Танева търсенето и потреблението на тютюневите продукти намалява и Европа, и в Света. Не може да се очаква по-висок доход и по-високо производство. Това би довело до по-голям проблем за държавата. Единствената разлика между сектор тютюнопроизводство у нас и в съседни страни е, че качеството на тютюна у нас трайно и драстично пада. Наложително е стимулирането на по-качествена продукция, за да има шанс тютюна да получи по-висока цена, посочи земеделският министър.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!