Задължителните осигурителни вноски на един земеделски производител – физическо лице за една година ще се увеличат от 743.04 лв. на 1300.32 лв. при така предложеното увеличение на минималния месечен осигурителен доход за 2015 г. от 240 лв. на 420 лв. това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на депутата Мая Манолова. 
[news]
В момента се провеждат консултации относно този текст за минималния осигурителен доход в Закона за държавния бюджет – дали да се увеличи на 420 лв., дали да е по-малко или повишението да бъде отложено за 2016 година.
 
Министър Танева подчерта, че след увеличаването на минималния месечен осигурителен доход за регистрирани земеделски производители от 65 лв. през 2009 г. на 240 лв. през 2010 г. броят на регистрираните земеделски производители-физически лица от 92 хиляди души през 2009 г. е намалял на 69 хиляди души през 2010 г. 
 
Депутатът Мая Манолова заяви, че по данни на Социалното министерство през следващата година в резултат на тази промяна броят на регистрираните земеделски производители ще намалее с близо 10 хил. души, като приходите от повишените осигурителни вноски ще бъдат 19 млн. лв – т.е. само с 8 млн. лв повече спрямо събраните през тази година. „Аз наистина смятам, че тези пари ще бъдат най-кървавите за този бюджет на социалното осигуряване, защото ще бъдат напоени с потта на земеделските производители.“, посочи Манолова.
 
Увеличаването ще засегне най-вече дребните земеделки производители, като министър Танева подчерта, че от следващата година кампанията за подпомагане на земеделските производители задължава всеки един от тях да е активен фермер. 
 
Аз се надявам парламентарните групи да направят усилие, така че предложението да не бъде прието в този си вид, за да не се превърне в една непосилна тежест за земеделските производители следващата година, посочи още земеделският министър. 
 
Мая Манолова допълни, че субсидиите, които биха получили дребните земеделски производители като подпомагане ще отидат изцяло в бюджета на държавното обществено осигуряване, което е нечестно и несправедливо. Радвам се, че мислим по един ио същи начин и имате подкрепата на нашата Парламентарна група, посочи Манолова.
 
Фермер.БГ припомня, че с приемането на първо четене на Държавния бюджет за 2015 година се предвижда увеличение на осигурителния доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 420 лв. Министерството на земеделието и храните и Парламентарната комисия по земедели и храни обаче предлагат увеличаването на минималния осигурителен доход за земеделските производители да бъде въведено от 2016 г., а нивата на осигуряване за земеделските производители да бъдат плавно увеличавани. 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!