Европейското съфинансиране на програмите за активен надзор, наука и превенция за Африканската чума по свинете (АЧС) не трябва да се намаляват. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. 

Борим чумата по свинете с пикапи

По думите й именно те са най-важни за ранното откриване и диагностициране на заболяването, както и за намаляване на щетите от възникващи огнища след това. 

„По отношение на финансовата част е добре да се помисли за корелация между обезщетенията впоследствие или респективно за тяхното съфинансиране“, каза още министър Танева. 

Тя отправи препоръка към ЕК за изготвяне на наръчник или друг нормативен акт, с който цялата експертиза на ЕС и световната наука да бъдат имплементирани във високи стандарти за биосигурност. 

Министър Танева изтъкна и доброто сътрудничество на България с ЕК относно бързата реакция за всеки един проблем, по който страната ни е изисквала становище или помощ на място. 

По време на днешното заседание бяха отчетени резултатите от Международната конференция на високо равнище „Бъдещето на световното производство на свинско месо в условията на заплаха от АЧС“, която се проведе в Берлин по време на международното изложение Зелена седмица 2020.

Страните членки изтъкнаха необходимостта от глобална стратегия, както и от целеви кампании за информираност на обществото, за да бъдат ограничени щетите от болестта.