Задали сме въпрос към ЕК дали е възможно необходимите инвестиции за преотстъпен данък да се отложат с една година, заяви земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатски въпрос.

Министерството планира още 10 млн. лв. de minimis заради сушата

По време на петъчния парламентарен контрол проф. Бъчварова отправи следното запитване: “Водят ли се разговори с Министерството на финансите за разсрочването на преотстъпния данък печалба от 2019 г., който да се плати през 2021 г. вместо 2020 г.?"

„Начинът, по който се прилага тази подкрепа, е нотифицирана държавна помощ. Обсъдили сме това с финансовия министър и сме задали въпрос дали е възможно необходимите инвестиции – около 40 млн. лв., за да се ползва този преотстъпен данък, да се отложат с една година. Зависим от това, дали можем да получим подобна нотификация. Води се такава комуникация“, отговори Десислава Танева.

В контекста на есенната сеитба и затрудненията, които стопаните изпитват заради сушата и коронавируса тази година, беше и въпросът: „Възможно ли е Земеделското министерство да предостави директните плащания по СЕПП за единица площ за 2020 г. по-рано, а не както се прави към края на декември?“

"Промяна в индикативния график на плащанията би довела до по-късно изплащане на други планирани помощи", отговори министър Танева.

„Плащането по-рано на основната базова ставка би означавало да се иска нотификация за по-ранно, но по-малко плащане. А сега както е сега, то ще се изплати в срок и в пълния му обем, без да се нарушава графикът на останалите помощи“, уточни земеделският министър.

Тя опроверга и твърденията, че финансовият пакет за подпомагане не е достатъчен и е хаотичен, като цитира подробно сумите, които са предвидени за плащане за пропаднали площи, гарантиране на ползването на качествен посевен материал в сектор :Растениевъдство", данъчните облекчения и кредитирането, въведени тази година.

Компенсаторната помощ за пропаднали площи тази година ще е най-голяма за последните пет години и се очаква да бъде изплатена в рамките на този месец, обяви Танева.

По думите ѝ не са основателни и изразените съмнения от депутата относно количеството на запасеност у нас с основните зърнени култури.

„Данните за наличностите за зърнени суровини са достоверна информация, защото те се взимат и от други контролни органи, без които не могат да се направят такива движения. Темпът на износ на пшеница е значително по-нисък - към предната седмица с 60% по-малко от миналата година по същото време.

Категорично има зърнена суровина и пшеница достатъчна за задоволяване. С около 1,3 млн. тона е по-малко изнесеното количество при 1,5 млн. тона по-нисък добив, така че като маркетингово управление на наличности и запаси сме почти на нивата от миналата година, категорична бе Десислава Танева.