„Над 20 милиона лева е дала до момента държавата за справяне с болестта заразен нодуларен дерматит по животните. От тях 15 милиона са извънредни, гласувани още на първото заседание на Министерски съвет след установяване на заболяването.“ Това съобщи в Ямбол пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщи Фокус.
 
От останалите средства 2 милиона лева са за обезщетенията за евтанизираните около 2000 животни, взето е решение и за отпускане на държавна помощ за фермите, където са били евтанизирани животните. Продължава ваксинацията на животни против болестта Заразен нодуларен дерматит. В момента тече такава в Северна България. Пръскането с летателна техника против кръвосмучещи насекоми вече почти приключи, като е пръскано и в десеткилометровата зона по поречието на река Дунав. 
 
„България е страната, която най-първа получи ваксината, когато това заболяване бе регистрирано. Надявам се, че след като приключи ваксинацията и 30 дни след това, в много кратко време, ще дойде срокът, в който няма да бъде регистрирано огнище и ние ще можем да кажем, че сме се справили с това заболяване“, обясни Десислава Танева 
 
Срещи, във връзка със заболяването, са правени в различни формати, предстои такава с министрите в региона в началото на есента. 
 
„Гърция и България имат най-голям опит с това заболяване, а то отива на север, целта е Европейската комисия, европейското законодателство, да се адаптира към това заболяване, ново за границите на ЕС. Мерките, които приложихме и прилагаме, както ги прилага Гърция, и би ги приложила всяка друга държава членка, са мерки, които са приемани още в 90-те години по повод заболяването шап“, заключи министър Танева.