Управлението на пасищата е въпрос, по който Министерството на земеделието и храните води сериозна битка. Това коментира в интервю за bTV министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Нашата битка е този фонд (на пасища, мери и ливади), основно общинският, да бъде разпределян в полза на животновъдите”, каза още Танева, като поясни, че той е недостатъчен за животните, които се отглеждат в България.

[news]


Фермер.БГ припомня, че бяха одобрени на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесен от Министерски съвет, според които фермери, които не притежават животни, няма да получават пасища от държавния (ДПФ) и общинския (ОПФ) поземлен фонд. Основната цел е отдаването под наем или аренда без търг на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, само на животновъди.


''Порочните практики'' и злоупотребите в общините са налице и те са резултат от изкривяванията в сектора, които са причинени от отпускането на субсидии, потвърди земеделският министър.


От заявените над 4 млн.декара пасища, мери и ливади, около 30% се очертават от бенефициенти, които нямат нищо общо с животновъдството. Това става ясно от последната кампания на Министерството на земеделието и храните за Директните плащания, посочи Танева и добави, че е изготвен режим от правителството, който да ограничи отпускането на субсидии за бенефициенти без животни.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!