Протестът, който протече миналия ден в София, е протест на 5% от животновъдите, на които им изтича мярка 10 и 11. Според мен те са напълно политически. Това каза Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите за Фермер.БГ.
 
 
„Обединените български животновъди е асоциация, съставена въз основа на председателите на областни консултативни съвети, назначени със заповед от министър Танева. Това са събрани хора, например от 14 окръга с по 1 човек. Сега вие ми кажете кой води протеста и политически ли е? Според мен на 100% е такъв“, смята Колев. 
 
 
По думите му министър Бозуков е един от малкото хората решили да кажат истината за ситуацията в България.
 
„Министър Бозуков е един честен човек, който реши да каже истината и това, че парите са свършили. 5% от животновъдите вдигнаха протест, защото се каза една истина“, обясни той.
 
Танчо Колев каза още, че протестът е бил разрешен и с участието на вътрешното министерство и полицията.
 
„Аз съм участвал в хиляди протести, но никога полицията не е правила кордон за нас. Този протест беше разрешен и с участието на вътрешното министерство и полицията, защото похода, който направиха протестиращите от МЗХ до президентството и обратно бе с кордон. Полицията спираше движението до президентството и по същия начин ги върна обратно пред МЗХ“, заключи Колев.
 
Отделно от това председателят на Добруджански фермерски съюз Тодор Моралийски изпрати днес декларация до президента, министър-председателя омбудсмана и министъра на земеделието и храните във връзка с протестните действия от днес. В документа фермерите изразяват категоричното си несъгласие към забавеното изплащане на субсидиите за 2016 г. и посочват това като част от причините за днешния протест. Едно от техните предложения е всички субсидии на одобрените по заявления кандидати да бъдат изплатени до 10 април 2016 г.