Предвид критичната ситуация, в която се намира секторът, този път животновъдите ще бъдат единни в действията си, коментира пред Фермер.БГ Танчо Колев, член на УС на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Стара Загора. Фермерите са готови на масов национален протест в София на 15 декември, ако за тях не бъдат отделени 90 млн. лв, при сега заложени 30 млн. за национални доплащания през 2010 год. През тази година средствата за животновъдите бяха 61 млн.лв. А сега, при това критично положение, в което се намира целият млечен сектор в Европа, бюджетът за българските животновъди е изрязан с над 50%.

„Ние, животновъдите, не сме за подигравка от държавата – ако парите останат в размер на 30 млн. лв, то означава, че ще получаваме по 50 лв на крава и 5 лв на овца, което е нелепо. Вече достатъчно сме теглили кредити за собствена сметка, за да храним държавата и банките. Оказа се, че животновъдството е приоритет номер едно за управляващите, но за ликвидация, а не за развитие. Ето защо на 15 ще излезем на протест, коментира Танчо Колев.

Фермерът призова някой от управляващите да поеме управлението на фермата му – само за един месец. „От това, че той използва фермата ми (115 крави, фуражи, техника, труд), ще получа наем в края на месеца, и гарантирам, че ще съм на печалба. А след като господин управляващия си плати всички месечни разходи – по кредити, ток, заплати на работници и т.н., ще е на загуба. Ако излезе той на печалба, ще му подаря цялата си ферма”, каза още Колев.

Реално от две години насам фермерите доказват, че няма ли протести, управляващите забравят за тяхното съществуване. „Благодарение на нашите протести все още съществуваме”, посочват фермерите.

На 27 декември се навършват точно две години от началото на протестите на животновъдите.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!