Министър председателят Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева провеждат в момента среща с животновъди в Министерския съвет. Извънредната среща е по повод обявения протест от фермерите заради кризата в млечния сектор. 
 
Преди срещата с премиера животновъдът и председател на Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев заяви пред Фермер.БГ, че независимо от изхора на срещата и проведените разговори в Министерския съвет, протест в петък, 22 април ще има. Той ще се проведе в Димитровград от 11 часа. 
 
[news]
Основният проблем е драстичният спад на изкупните цени на суровото краве мляко, заради което фермерите искат въвеждане на финансов механизъм – защитна минимална цена на кравето мляко – 1 лв. Животновъдите искат да се намали ставката на ДДС на мляко и млечни продукти, както и допълнително субсидиране на литър мляко. Животновъдите настояват да се въведе мито при вноса на растителни мазнини и да се осъществява пълен контрол на мандрите, тъй като се наблюдава сериозен дисбаланс в изкупните цени на кравето мляко и крайния продукт, каза пред Фермер.БГ Петър Митев, който отглежда говеда в региона на Димитровград. Отдаването на пасища само на животновъдите с пасищни животни е второто искане на животновъдите.

Търговете трябва да отпаднат. Фермерите искат да се потърси отговорност защо средствата от наеми на пасищата, които получават общините, не се използват за почистването им, както е заложенов Закона за ползването на земеделските земи. Минималната помощ de minimis да се изплаща в пълен размер всяка година, а не както в момента за три данъчни години. Стопаните настояват и за промени в Наредба 26 за директните продажби, за да е реално приложима за стопанствата им.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!