Танчо Колев е животновъд и председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите. Стопанството му се намира в село Боздуганово, област Стара Загора, където отглежда около 200 крави и 150 овце-майки. Обработва около 1000 декара земя, с което основно изхранва животните. 
 
 
Тази наредба 3 уби животновъдството изцяло. Може би трябва да бъдем наказани от Европа след като стимулираме производството на краве мляко, комментира за Фермер.БГ Танчо Колев.
 
По думите му Европа има регламент, подплатен със 160 млн. евро, с който да се стимулира намаляването на производството на краве мляко. Ние не можем да се възползваме от него, тъй като трябва да изпълняваме тонажи мляко.
 
„Седем милиона са крайно недостатъчни, при положение, че тази година България има право да раздаде 24 млн. лева за de minimis. 7 лева е една бала люцерна, която е необходима на ден за една крава. Останаха 364 дни да мислим какво ще правим“, коментира той. 
 

 

Според него подпомагането идва в подходящ момент, защото сега се купува зърно и груби фуражи. Подходящ и крайно недостатъчен, защото „тези 7 лева няма да дойдат този месец,  те ще дойдат най-рано септември“. 
 
„Ставката се промени около два лева. Големите ферми пак ще бъдат подпомогнати – който има 201 крави ще получи 40 лева на крава, което не стимулира малките и средни животновъди“, категоричен е Колев.
 
Той смята, че отмяната на Наредба 3 е задължителна, защото е в разрез с много регламенти на Европейския съюз (ЕС). 
 
„Има животновъдства, които получават 500 лева на животинска единица, другите получават 200 лева на животно. Това е дискриминация от тук до небето. Тази наредба 3 е последният пирон в ковчега на животновъдите. Ако тази наредба не падне аз ви гарантирам че около 80% от животновъдите няма да получат субсидии“, каза председателят на сдружението.