Международната агенция за изследвания на рака към Световната здравна организация (СЗО) оповести доклад, според който инсектицидът линдан (гама-хексахлороциклохексан) причинява рак у хората и по-конкретно се свързва с форма на заболяването неходжкинова лимфома. 
 
Експертите от агенцията са изследвали редица химикали, използвани в земеделието, и са заключили, че линданът е "канцерогенен за хората", а дихлородифенилтрихлороетанът (ДДТ) "вероятно е канцерогенен за хората". Първият химикал е категоризиран в Група 1, а вторият – в Група 2А, съобщава Ройтерс, цитирана от Дневник. 
 
Докладът споменава и хербицида 2,4-D, който според експертите е "възможно да е канцерогенен" и е класифициран в Група 2B.
[news]
"Епидемиологичните изследвания откриха връзка между излагането на ДДТ, от една страна, и неходжкинова лимфома, рак на тестисите и на черния дроб, от друга", пише в изявлението на агенцията.
 
Проучванията не са открили явен риск от неходжкинова лимфома или други онкологични заболявания при излагане на хербицида 2,4-D. Има обаче явни доказателства, че той предизвиква оксидативен стрес – процес, който може да увреди клетките в организма, както и умерени доказателства за потискане на имунната система.
 
Линданът е забранен или използването му е ограничено от 2009 г. по силата на Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители. По-рано инсектицидът се е използвал за борба с вредителите в земеделието. Изключение от забраната позволява линданът да се използва при вторично третиране на листни въшки и краста.
 
Агенцията за изследвания на рака казва, че и по-рано е имало информация за излагане на линдан сред земеделски работниците и специалистите, пръскащи с пестициди. "Мащабни епидемиологични проучвания в САЩ и Канада откриха, че при хората, изложени на линдан, рискът от неходжкинова лимфома е с 60% по-висок", пише в доклада.
 
ДДТ започва да се използва по време на Втората световна война за контрол на заболяванията, причинени от насекоми. По-късно химикалът се използва масово за справяне с маларията, както и в земеделието.
 
Макар че употребата му до голяма степен е забранена през 70-те години, агенцията предупрeждава, че ДДТ и веществата, получени при разпада му, са "изключително устойчиви и могат да се открият в околната среда, тъканите на животните и човека по целия свят".
 
"Излагането на ДДТ все още се случва, основно чрез храненето", твърдят експертите и допълват, че инсектицидът все още се използва основно за контрол на маларията в някои части на Африка, макар и при много строги условия.
 
Откакто е създаден през 1945 г., хербицидът 2,4 D се използва за справяне с плевелите в земеделието, горите, както и в градските и жилищните зони. Излагането на този химикал се случва в производствения сектор, а при масовото население – чрез храна, вода, прах. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!