От Съюза на животновъдите в България алармират за нередности отнасящи се до промяна на Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.  

От съюза изразяват несъгласие с измененията на стандартите 4.1 и  4.2.

След многобройни сигнали за нередности, подадени до съюза на животновъдите, и след проведени срещи с представители от браншови организации, от СЖБ са сезирали Министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков за недостатъците на стандарта.

Според животновъдите, срокът от 15 дни за коситба е крайно недостатъчен. Те предлагат той да се увеличи на 30 дни. От СЖБ изразяват несъгласието си и с частта от стандарта, в която се посочва, че животновъдите трябва допълнително да косят участъците от пасища, които не се изпасват от животни, въпреки че поддържат най-малко 0.15 ЖЕ/ха.

Друг недостатък, който посочват от животновъдния съюз е, че експерите от Дирекция „Растениевъдство” на МЗХ са включили къпината като нежелана храстовидна растителност, при положение, че тя се използва за храна на селскостопанските животни.  

Тези решения на експерите от дирекцията към земеделското министерство и измененията на стандарта за поддържане на земя в добро земеделско състояние са изненадващи и неприемливи за животновъдите.

„След като беше сезирано Министерството на земеделието и храните и беше обещано насрочване на работна група по настояване на животновъдите, бихме искали да се поканят експерти, които знаят на какъв период се извършва коситба или с какво се хранят животните в страната ни. Също така се опасяваме, че ако не се променят горепосочените стандарти, много от нашите колеги – животновъди ще бъдат санкционирани или няма да могат да получат отново полагащите им средства“, се посочва в изявление на УС на Съюза на животновъдите в България до медиите.

От СЖБ се заканват да търсят и виновните за неприоритетното предоставяне на пасища и мери:
 
„Сигналите, които постъпват в СЖБ за липса на земя или за предоставянето на пасища и мери на платежоспособни земеделски производители, които не притежават животни, вече са ежедневие. Необходимо е веднъж завинаги да бъдат приети нашите предложения на сериозно и да се регламентират условията за предоставяне на пасища и мери с предимство на животновъдите. В противен случай ще започнем да търсим виновните и отговорни за всичко това и ще отстояваме правата си по друг начин.'', коментира г-жа Пенка Христова – председател на Съюза на животновъдите.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!