Седем спътника, предназначени за земеделието, ще бъдат изпратени в космоса, за да може фермерите да разполагат с изображения с по-висока резолюция и да спестяват време в изпълнението на обичайните си задачи. Данните ще са с открит достъп, пише AgroXXI.

ДФЗ отговаря: Контролът на СЕПП ще се прави по нов модел

Спътниците ще образуват съзвездието EOS SAT и са разработени специално за решаване на проблеми в земеделския сектор.

Точно затова потребителите ще получават информация от данни, ще могат да ги обработват и да си вадят полезни изводи, казва Рим Елайджа, вицепрезидент на компанията, която стои зад проекта, EOS Data Analytics (EOSDA). Тя развива източници на актуален и количествен анализ на космически снимки за нуждите на селското стопанство.

През 2022 г. EOSDA, новатор в космическия агромониторинг, ще пусне седемте оптически спътници, които през 2025 г. ще образуват спътникова група.

Може с увереност да се каже, че прецизното земеделие, предполагащо получаване и използване на данни за посевите, почвата и климатичните условия с помощта на дистанционно зондиране, ще играе значителна роля в намаляването на човешките усилия в управлението на фермите в Северна Америка, допълват от компанията.

Този тип решения имат бъдеще, предвид факта, че през 2021 г. стойността на пазара на земеделски технологии в региона бе най-високата в света и възлезе на 6 215,9 млн. долара. За сравнение, пазарната стойност в Европа е едва 2 792,3 млн. долара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тревога: Изсъхват полезащитните пояси в Добруджа

Агроиновации: Сензори към машината улесняват работата на лозари

Агроиновации: Цифрови решения в стопанства в Нидерландия