Областен съвет по животновъдство ще бъде създаден в Добрич, съобщиха от ОД „Земеделие“. Фермерите ще имат повече от месец, за да подадат заявления за членство. На сайта на областната структура те ще могат да се запознаят с необходимите документи и с Правилника за дейността и организацията на новата браншова организация.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Документи за членство в Съвета по животновъдство ще се приемат от 1 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г. в ОД „Земеделие“. Създаването на областната организация е в изпълнение на заповед на министъра на земеделието от юли т.г. Новият Правилник за организацията и дейността на Съвета по животновъдство е публикуван в ДВ, бр.60 от 20 юли 2021 г.  

Първото заседание на браншовата организация, на което трябва да бъдат избрани председател и заместник-председател, ще бъде насрочено допълнително, за да се съобразят противоепидемичните изисквания и разпоредбите на Министерството на здравеопазването, уточняват още от ОД „Земеделие“. Очаква се до края на януари Областният съвет да бъде създаден. 

Целта на новата организация е да се даде по-широка представителност на фермерите от Добричка област. За решаване на конкретни въпроси в определен срок Съветът може да предложи да бъдат създадени временни работни групи, към които да се привличат външни експерти. 

Областната организация може да излезе с мнения и предложения по проекти на законови и подзаконови нормативни актове и да участва в разработването на стратегии, програми и анализи за развитие на животновъдството у нас. Браншовата структура може и трябва да разглежда въпроси, свързани с ветеринарномедицинското обслужване на селскостопанските животни, както и мерките и схемите за подпомагане.