Испанската компания ATG Ingeniería изобрети устройство, наречено Biocaptur S50, чиято задача е да привлича и лови южноамериканския доматен миниращ молец Tuta Absoluta, информира hortidaily.com.

ДФЗ изплати над 184 000 лв. лева за борба с доматения молец

Biocaptur S50 е първото устройство за биологична борба с доматения миниращ молец. То привлича насекомите с определена честота на светлината, а след това ги всмуква. Устройството се състои от светодиоден екран с централен и допълнителни светодиодни прожектори, спирална турбина и корпус, в който е разположена торба за насекомите. Целият пакет се поставя върху метална опора, предназначена за фиксиране на оборудването.
Biocaptur S50 всмуква насекомите и ги задържа във вътрешността на торбата. То се справя еднакво добре с молци от първия стадий на развитие до зряла възраст.

Тестове, проведени с Biocaptur S50 и неговите прототипи в оранжерии в различни земеделски стопанства в Алмерия, показват, че способността на оборудването да ограничава популацията от Tuta absoluta, е задоволителна. Тя надскача като резултати други медови, използвани в борбата с вредителите по доматите.

Доколкото устройството влияе върху колонии от молци в първия стадий на биологическо им развитие, то не само намалява рязко популацията им, но и нарушава фазата на възпроизводство.

Biocaptur S50 работи и през тъмните часове на денонощието – часовете, които съвпадат с биологичния цикъл на Tuta absoluta. То не оказва никакво влияние върху полезните насекоми. Производителността му е 5 хил. кв. метра.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощарство: Сушата води до нови вредители още при разсада

Времето е подходящо за борба с восъчните молци

Експертно: Как да се справим с вредителите в оранжериите (ВИДЕО)