Lucent BioSciences е стартъп компания от Ванкувър, която наскоро съобщи, че е успяла да създаде екологично чист тор с бавно освобождаване на хранителни елементи, какъвто на пазара никога не е имало. Продуктът е наречен Soileos и осигурява на насажденията вещества „до поискване“, съкращавайки въглеродните емисии, резултат от земеделската дейност, информира albertafarmexpress.ca.

Топ агроном от САЩ ще ни учи на почвено плодородие

Тъй като препаратът е произведен от целулоза, той не се разтваря във вода и свързаните с него микроелементи не се отмиват. През изминалата година той е тестван на полета из цяла Канада и в някои части на САЩ.

Резултатите от полевите изпитания са окуражаващи, казва Майкъл Ридейк, президент и изпълнителен директор на компанията производител. Те показват, че съществуват много възможности за иновации в земеделието, които съчетават устойчивост и подобряване на качеството на реколтата и добивите.

45% ръст на добива от зеленчуци и до 20% ръст на добива от царевица, рапица, леща и пшеница – това сочат тестове на неголеми полета в 50 ферми.

Отличните показатели на новия тор веднага привлякоха сериозни инвеститори, които още миналата година предоставиха грант в размер на 1,25 млн. долара за разширяване на изпитанията. Тази година са в ход 40 демонстрационни теста с фермери, които ще използват стандартно оборудване за торове.

Въпреки сушата първите резултати са обнадеждаващи, казва Джейсън МакНами, съотновател на компанията. Той пояснява, че целулозата, получена от обвивката на граха и лещата, улавя микроелементи и ги задържа в почвата, правейки ги достъпни за земеделските култури.

Нашият продукт се състои от биодостъпни микроелементи, които в момента включват желязо, цинк и манган. Те са прикрепени към целулозата така, че да не се отмиват, но да остават достъпни за растенията. На свой ред микробите в почвата имат нужда от източник на въглерод, какъвто е целулозата. По този начин подхранваме в две посоки, допълва МакНами.

Следващата цел пред компанията е да разработи метод за задържане на азот.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Поскъпването на фуражите изправя фермери пред сериозни изпитания

Ивелин Желязков разкрива необятните възможности на растителния имунитет

Кийт Бърнс: Покривните култури са ключови за почвеното плодородие!