Инженери от университета в Тексас създадоха нов тип почва, която може да извлича вода от въздуха и да я доставя на растенията. Според учените тя е способна да промени коренно земеделието, пише Futurefarming.com.

Опасни ли са някои земеделски практики за подпочвените води?

Самополиващата се почва може да се окаже решение за много географски ширини, които страдат от дефицит на вода. Учените са установили, че тя намалява нуждата от вода по време на периоди на засушаване.  

Гелове, които имат супер възможности да абсорбират влагата

„Системата за напояване с атмосферна вода“, разработена от инженерите, използва супер абсорбиращи влагата гелове за улавяне на вода от въздуха. Когато почвата се затопли до определена температура, геловете освобождават вода, предоставяйки я на растенията. Част от освободената вода постъпва обратно във въздуха, повишавайки влажността.

Самополиващата се почва ще позволи да се отглеждат земеделски култури в райони, където е трудно изграждането на напоителни системи, казва проф. Гуихуа Ю.

3-4 грама вода на грам почва

Всеки грам почва може да извлече приблизително 3-4 грама вода. В зависимост от културата, приблизително 0,1 до 1 кг почва може да осигури достатъчно вода за напояване на квадратен метър земеделска земя, казват инженерите.

Гелът е способен да извлича влагата от въздуха по време на по-влажните и студени нощи, а щом през деня температурите се покачат, той започва да я освобождава.

В хода на експерименти учените са установили, че самополиващата се почва задържа по-добре водата в сравнение с песъчливите почви. По време на четириседмичен експеримент те откриват, че специалният гел задържа 40% от водата, докато песъчливата почва – само 20%.

В друг експеримент екипът от учени засажда репички в двата вида почви. В специалния гел репичките оцелели през 14-дневния тестов период без да е необходимо поливане. В песъчлива почва се наложило учените да поливат няколко пъти само през първите четири дни от старта на експеримента. Нито една репичка не оцеляла повече от два дни след засаждането.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермери готови за протест: Спряха ни водата, а сме си платили

Внимание, изтича срокът за регистрация на кладенци

Пресъхна река, ползвана основно за напояване