Създадоха работна група по въпросите, свързани с изготвяне на предложение за създаване на механизъм за взаимодействие между българските производители и търговските вериги. Това става ясно от заповед на земеделския министър д-р Иван Иванов.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Новината идва след срещата на бранша с търговските вериги на 28 април. Тогава аграрният министър д-р Иван Иванов коментира:

„Създаваме работна група, с която ще търсим най-добрите решения за взаимодействие между търговските вериги и производителите. Това е национално отговорното поведение. В нея ще бъдат поканени за участие представители на бизнеса от различни сектори, големите хранителни вериги, Министерство на икономиката и индустрията, Комисия за защита на конкуренцията и други държавни институции. Тя ще се ръководи от зам.-министъра на земеделието Момчил Неков“. 

По думите му основен фокус в дейността на групата ще са преглед на нормативната уредба и предложения за изменения.

Ето, че няма и месец по-късно и тази работна група, заедно с участниците в нея, вече е сформирана. Дори и ще проведе своето първо заседание в петък, 20 май, научи Агри.БГ. Но въпреки това браншът недоволства. Защо?

Първата причина е, че от 31 човека - участници в работната група единствено 7 са от бранша. Земеделските производители, които ще представляват сектора на тези срещи са:

Тодор Джиков - Национална асоциация на картофопроизводителите
Марияна Милтенова - Национален съюз на градинарите в България
Димитър Михайлов - Асоциация на свиневъдите в България
Симеон Караколев - Национална овцевъдна и козевъдна асоциация
Петко Симеонов - Българска асоциация биопродукти
Цветан Цеков - Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци"
Георги Стоянов - председател на Български Фермерски Съюз


“Най-фрапиращото е, че участниците в работната група се определят от земеделското министерство, което в същото време допуска конфликт на интереси. Сред хората, представляващи сектор “Плодове и зеленчуци”, има двама, които участват в УС на една и съща асоциация и са учредители на т.нар “камара”. Това е недопустимо”, коментират от бранша.


От друга страна има само двама представители на търговски вериги и над 15 представители на различни дирекции на Министерство на земеделието (МЗм).


“Като добавим председателя, зам.-председателя и секретарите, представителите на ресорното ведомство са около 20. Като тук също има дублиране на по 2-3 души от една и съща дирекция. Въпросът е каква е ролята на толкова много хора от МЗм в работната група, след като от министерството ни увериха, че “те няма как да се бъркат във взаимоотношенията между бранша и веригите”, питат от бранша.