Студът и ледът, които сковаха Северозапада през последната седмица създадоха сериозни проблеми, най-вече на овощарите. Най-притеснени са стопани в равнината около поречието на река Дунав, защото там заради топлата зима част от ранните сортове кайсии и сливи бяха цъфнали.

Времето: Какво се задава след наводненията?

"В събота термометрите показаха минус 8 градуса, което значи, че всичко цъфнало замина. Направо не ми се говори. И тая година май ще я пишем нулева", оплака се стопанинът Светлин Стефанов.

В полупланинските и планинските райони обаче имаше проблеми още преди това.

"Тежкият сняг и ледът, който се натрупаха по кората  на дърветата, счупиха много клони в моята градина. Опитвам да спася положението по всички възможни начини – част от тях повдигнах с подпори, стегнах и завързах така, както ме посъветваха по-стари земеделци от бранша.  Друга част, които нямаше как да закрепя  - отрязах и намазах мястото с овощарска замазка. Пролетта ще извикам специалист да оформи короната. Дано оцелеят, че такова дърво е като счупен зъб. Няма как да се мине без вадене някой ден. ... Природа. Като гледам какви огромни дървета събори на Петрохан, че моите ли няма да ги разкърши", коментира Ивайло Иванов, чиято овощна градина е в самото подножие на планината.

Според специалистите не е невъзможно такива дървета да бъдат спасени и да продължат да дават плод. Изключително важно е обаче мерките да бъдат взети навреме, т.е. нараненото място да се обработи така, че вътре да не прониква вода, а рано напролет да бъде направено прецизно рязане.

Срещуположните клонове също трябва да се подпрат, защото има опасност при следващата зимна буря те също да бъдат скършени. Ако корените на дърветата обаче са силни, това би дало възможност даже короните им да бъдат подмладени и дълго да продължат да дават плод.